Parodontologie = ramura a medicinei stomatologice care trateaza boala parodontala.

Aceasta boala este cauzata de colonizarea excesiva a unor bacterii in cavitatea bucala, de aici natura ei inflamatorie si infectioasa. Pe langa efectele neplacute pe care le are la nivelul cavitatii bucale, parodontoza este periculoasa prin implicatiile pe care le poate avea asupra altor organe ale corpului.

Tocmai de aceea se vorbeste astazi, in parodontologie, si despre afectiunile sistemice asociate bolii parodontale.

Efecte la nivelul cavitatii bucale

Boala parodontala se manifesta treptat si silentios. Pacientul poate sa nu observe sau sa nu dea atentie unor simptome aparent minore, precum inflamarea gingiilor, colorarea acestora intr-un rosu mai inchis, cu tenta violacee, sau aparitia unor sangerari usoare in timpul periajului.

Atunci cand se produc insa sangerari spontane, cand unii dinti ajung sa fie mai lungi decat altii sau mult mai departati intre ei, cand apare puroi la baza dintelui iar gura miroase foarte urat, boala este destul de avansata.

Toate aceste simptome sugereaza gravitatea pe care o implica parodontoza, afectand nu doar gingia si osul alveolar, ci pana si ligamentele responsabile de sustinerea dintelui in alveola.

Contacteaza-ne acum si vom stabili impreuna solutia cea mai avantajoasa pentru problemele tale!

 

Afectiuni sistemice derivate

Modurile in care bacteriile dezvoltate necontrolat in cavitatea bucala cauzeaza alte afectiuni sistemice sunt numeroase. Principalele riscuri sunt puse de posibilitatea ca aceste bacterii sa ajunga in plamani, provocand pneumonie, sau in sistemul circulator, provocand afectiuni la nivelul inimii, al prostatei si, in cazul femeilor insarcinate, la placenta, declansand o nastere prematura.

In plus, boala parodontala se poate manifesta si ca o complicatie a diabetului. Aparitia acesteia poate agrava si mai mult diabetul, pentru ca cele doua afectiuni cumulate fac mult mai dificila pastrarea echilibrului zaharului in sange.

Toate acestea pornesc de la o banala inflamatie a gingiei. Organismul, in fata unei agresiuni microbiene, declanseaza sangerarea gingivala, un simptom pe care multi pacienti nu il trateaza la timp. Evoluand in profunzime, gingivitele cauzeaza boala parodontala, intr-un proces asimptomatic luni la rand, sau chiar ani.

 

Cum prevenim boala parodontala

Preventia acestei boli incepe cu o igiena orala corespunzatoare. Adoptarea unei alimentatii mai echilibrate, moderarea consumului de dulciuri si al substantelor acide, periajul corect, dupa fiecare masa, efectuarea controalelor dentare periodice si rezolvarea problemelor dentare de indata ce le detectezi sunt primii si cei mai importanti pasi.

Chiar daca nu ai probleme dentare care sa necesite interventii stomatologice, un control de rutina tot trebuie efectuat la fiecare 6 luni. Cu aceasta ocazie, nu uita sa soliciti si un control parodontal.

Medicul stomatolog va trebui sa urmareasca fiecare dinte in parte, sa verifice daca au aparut pungi parodontale (adica spatii intre gingie si dinte mai mari de 4 mm) si sa determine daca se produce vreo sangerare in acele pungi si cat de puternica este.

Tratamentul bolii parodontale

Desi este de natura infectioasa si poate da nastere la reale complicatii, boala parodontala se poate trata eficient. Un tratament complet si corect implica mai multe etape, prin care se urmareste dislocarea biofilmului placii subgingivale, micsorarea pungilor parodontale aparute si redobandirea functiei si structurii ligamentului parodontal, a cementului radicular, a osului alveolar si al intregii gingii.

 

In acest scop se poate recurge la una sau mai multe din urmatoarele interventii:

  • Operatie parodontala cu lambou – pentru reducerea dimensiunilor si adancimii pungilor parodontale;
  • Regenerare tisulara ghidata – in paralel cu operatia parodontala cu lambou, pentru stimularea cresterii coordonate a celulelor gingivale, ligamentare, cementare si osoase;
  • Aplicarea de grefe cu tesut moale – pentru a compensa tesutul gingival deteriorat;
  • Augmentare gingivala sau osoasa – tratament chirurgical pentru regenerarea tesutului gingival sau osos.

Preturi

 TRATAMENTE

Consultatie parodontologie 80 RON
Consultatie parodontologie – medic specialist 160 RON
Acoperire retractie gingivala unidentara 2000 RON
Alungire coronara cu remodelare osoasa/dinte 389 RON
Imobilizare dintilor cu retainer colat 444 RON
Infiltratii produse biostimulatoare 22 RON
Operatie cu lambou / fara material de aditie 389 RON
Detartraj subgingival in camp inchis (SCRP)/dinte 77 RON
Detartraj ultrasonic + manual, tratament antiseptic / antimicrobian / antiinflamator 12RON
Eliminarea pungii parodontale distal de dintii limitanti ai unei arcade (distal wedge) 444RON
Detartraj subgingival (SRCP)+ chiuretaj in camp deschis+ tratament regenerativ pe dinte 556 RON
Detartraj subgingival in camp deschis+ chiuretaj dinte 333 RON