Ortodontie = ramura a stomatologiei responsabila cu corectarea si alinierea pozitiei dintilor. Tratamentele aplicate constau in folosirea unor aparate dentare ortodontice.

Cui se adreseaza

Nevoia de indreptare a dintilor poate aparea la persoane de orice varsta si se manifesta prin diferite afectiuni:

• Dinti inghesuiti – maxilarul nu s-a dezvoltat corespunzator, iar dintii nu au suficient loc pentru aliniere;
• Dintii inclinati necorespunzator – in special dintii frontali, atunci cand sunt mult inclinati spre inafara;
• Asimetrii ale dintilor – cand s-a modificat pozitia maxilarelor sau pur si simplu s-au deplasat dintii, rezultand o asimetrie intre liniile mediane ale dintilor superiori si inferiori;
• Ocluzii – cand unii dinti ii acopera prea mult pe altii, fie prin suprapunere, fie prin calcarea in fata lor;
• Dinti inclusi – cand dintii definitivi raman in os, adica nu mai erup, sau erup in afara arcadei, avand o axa de formare total necorespunzatoare.

Te asteptam sa iti aratam ce putem face pentru tine!

De regula, copiii sunt cei mai expusi la astfel de probleme dentare, motiv pentru care majoritatea interventiilor ortodontice se efectueaza la cei mici incepand cu varsta de 5 ani. Igiena dentara devine astfel esentiala de la varste fragede! Chiar daca nu sesizezi nimic neobisnuit la dantura copilului tau, un prim control ortodontic este foarte important in jurul varstei de 7 ani.

Vestea buna este insa ca la copii si adolescenti, datorita faptului ca maxilarele inca sunt intr-o perioada de crestere si dezvoltare, corectarea se face mult mai repede si mai usor!

Adultii care nu si-au tratat aceste probleme in timp util pot beneficia in continuare de tratamente ortodontice. Efectul lor se va lasa asteptat putin mai mult, pentru ca se intervine asupra unor oase care si-au incetat procesul de crestere. Chiar si asa, astfel de interventii s-au realizat si se realizeaza cu succes si la persoane de 40 de ani.

Singura regula valabila in acest caz este: cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Calitatea serviciilor de estetica dentara

Importanta lucrarilor de ortodontie

Ocluziile incorecte si inghesuirile dentare, in functie de modul si pozitia in care se manifesta, nu reprezinta, intotdeauna, o problema estetica majora. Totusi, necorectate la timp, ele pot afecta sanatatea danturii, dar si a gingiilor. In cazuri mai grave, pana si articulatia temporo-mandibulara poate fi sever afectata.

Asadar, pe langa problemele pur estetice, persoanele care au nevoie de aparate ortodontice risca sa se confrunte cu:

• Masticatie problematica si, in timp, probleme digestive – atunci cand nu mesteci corect, intregul sistem digestiv este suprasolicitat in prelucrarea si absorbtia alimentelor, tocmai pentru a compensa partea pe care dantura nu o mai poate indeplini corespunzator.
• Suprasolicitarea muschilor maxilarului – cand dintii nu calca unul peste altul asa cum ar trebui, maxilarul si muschii care il angreneaza sunt solicitati suplimentar. In timp, pot fi experimentate probleme ale articulatiilor maxilare, dar si dureri de cap.
• Igiena orala precara – cand muscatura nu este corecta si dintii nu sunt aliniati corespunzator, spalarea si curatarea lor devine problematica.

Daca te-ai interesat vreodata de optiunile de indreptare a dintilor, probabil ca stii deja de existenta unor tratamente non-ortodontice. Acestea, de fapt, nu trateaza, ci doar mascheaza afectiunea. Apeland in schimb la tratamente ortodontice, vei beneficia de o corectare a anomaliei si te vei putea bucura in continuare de integritatea si aspectul estetic al danturii tale.

Cat de mult va dura tratarea anomaliei dentare depinde foarte mult de tratamentul ales impreuna cu medicul ortodont, dar si de severitatea anomaliei si de varsta pacientului. In unele cazuri poate dura cateva luni, maximum un an, in alte cazuri poate dura pana la doi ani. In tot acest timp insa, este esential sa beneficiezi de consultatii periodice, pentru ca medicul sa poata impune ajustarile necesare in functie de evolutia danturii.

Tipuri de tratament ortodontic

Corectarea dintilor prin ortodontie se poate face avand la indemana instrumente diferite:

1. Aparate ortodontice fixe

• Aparate clasice – sisteme din inele, sarme si bracket-uri, care se fixeaza in jurul dintelui si pe suprafata frontala a acestuia, exercitand presiune asupra lui si fortandu-i alinierea; necesita ajustare lunara.
• Aparate speciale – sunt destul de incomode in timpul masticatiei, prin urmare sunt recomandate mai rar, in special pentru controlul protruziei limbii sau al sugerii policelui.
• Mentinatoare de spatiu fixe – sunt prescrise copiilor, dupa pierderea accidentala a unui dinte de lapte, pentru a pastra spatiul necesar pana la cresterea dintelui permanent.

2. Aparate ortodontice mobile

• Mentinatoare de spatiu mobile – au acelasi rol ca si cele fixe, dar au o baza acrilica, ce se aplica pe maxilar, si ligaturi din plastic sau din sarma ce asigura spatiul dintre dinti.
• Gutiere – sunt alternativa moderna si discreta a aparatelor clasice pentru adulti, fiind lipsite de bracket-uri metalice sau sarme; se pot scoate cu usurinta inainte de masa sau de periaj.
• Scuturi labiale sau vestibulare – tot o masa acrilica, plasata insa intre dinti si obraji sau buze, pentru a reduce din tensiunea pe care muschii acestora o pun asupra dintilor.
• Arcuri transpalatinale – o masa din plastic, ce se fixeaza pe valul palatin si se strange cu suruburi, pentru a forta distantarea oaselor si largirea arcadei maxilarului.
• Aparate de repozitionare a maxilarului – se folosesc pentru disfunctii ale articulatiilor temporo-mandibulare; se fixeaza pe maxilar sau pe mandibula, fortandu-le sa se deschida in pozitia dorita.
• Aparate de contentie mobila – sunt necesare ulterior indreptarii dintilor (prin ortodontie), pentru a asigura pozitia acestora si a preveni revenirea lor in pozitia initiala; se fixeaza pe valul palatin si pot fi modificate si pentru a ajuta in preventia sugerii policelui.

Cele mai moderne solutii de ortodontie

Tehnica actuala permite medicilor ortodonti sa utilizeze solutii usor de suportat si aproape invizibile, oferind un plus de confort si de incredere pacientilor, pe toata durata tratamentului. Iata care sunt cateva dintre cele mai moderne aparate ortodontice de care poti beneficia in urma unei consulatii in cabinetul Go2Dent:

Aparate dentare linguale (invizibile) incognito – permit alinierea dintilor prin fixarea pe fata linguala, adica interna a acestora; prin urmare, nu se vad deloc. Prezinta si avantajul ca sunt mai protejate pe interiorul dintilor, unde decalcificarea si cariile se manifesta mai greu decat pe fata vestibulara.

Bracket-uri ceramice ortodontice – sunt confectionate din oxid de aluminiu si permit penetrarea culorii naturale a dintelui, bracket-urile devenind aproape invizibile. Atasul ceramic este lucrat cu precizie, astfel incat sa nu fie expus coloratiilor marginale pe care le pot provoca unele alimente mai colorate.

Invisalign – unul din tratamentele de ultima generatie in ortodontie, cu adevarat revolutionar prin renuntarea la metal, sarme sau bracket-uri. Acesta utilizeaza nise asa-numite aligners, un fel de gutiere transparente, extrem de confortabile, ce pot corecta cu usurinta anomaliile minore sau medii de pozitionare a dintilor.

Preturi

 TRATAMENTE:

Plan tratament ortodontic 200 RON
Aparat ortodontic fix fizionomic / arcada 4800 RON
Aparat ortodontic fix metalic / arcada/ 3650 RON
Aparat ortodontic fix auto-ligaturant/arcada 3900 RON
Aparat ortodontic Incognito / arcada 13500 RON
Aparat mobil / arcada 1000 RON
Aparat ortodontic lingual partial 6500 RON
Control evolutie tratament 100 RON
Control evolutie tratament aparat lingual 200 RON
Disjunctoare 1700 RON
Recolat bracket 35 RON
Cimentat inel 35 RON
Indepartat arc 25 RON
Schimbare arc 75 RON

Amprenta aparat lingual 390 RON
Consultatie ortodontie 100 RON
Tratament ortodontic cu sistem Invisalign Lite 15400 RON
Tratament ortodontic cu sistem Invisalign Full 22000 RON
Arc facial 950 RON
Arc lingual 750 RON
Retainer colat 450 RON
Aparat de contentie 650 RON
Mentinator de spatiu mobil 750 RON
Mentinator de spatiu fix 750 RON
Positioner 850 RON
Indepartare aparat fix lingual/arcada 350 RON