Endodontie = specialitate a medicinei dentare de prevenire, diagnosticare si tratare a afectiunilor asa-numitului „nerv” al dintelui.

In realitate, este vorba despre tesutul moale din interiorul dintelui, denumit, in termeni stomatologici, pulpa. Daca ai experimentat recent o durere spontana, care trece destul de greu, sau o durere atunci cand mesteci sau cand strangi dintii, este foarte posibil sa ai nevoie de un astfel de tratament endodontic. Ignorand aceste simptome, risti sa ajungi la afectiuni ale osului alveolar sau la dureri nocturne foarte puternice.

Tratamentul endodontic vizeaza extirparea pulpei necrozate sau doar inflamate, pentru a preveni o extractie a dintelui in viitorul apropiat, dar si pentru a stopa raspandirea inflamatiei sau a infectiei la nivelul tesuturilor moi sau al oaselor maxilare.

Contrar perceptiei generale ca extirparea „nervului” inseamna moartea dintelui, chiar si dupa extragerea acestuia, dintele ramane in continuare viu si se hraneste prin intermediul tesuturilor din jurul sau. Tocmai de aceea, desi se incearca, intotdeauna, salvarea dintelui natural, se va recurge la extirparea pulpei ori de cate ori riscul unor complicatii este mai mare.

De ce ai nevoie de tratament endodontic

Extirparea unui dinte, desi impusa de situatia medicala a pacientului, poate determina, in timp, modificari asupra celorlalti dinti ramasi in cavitatea bucala si, implicit, asupra sanatatii intregului corp.

Atunci cand dantura isi pierde forma optima, functia de masticatie va fi afectata si, odata cu ea, eficienta sistemului digestiv. Tocmai de aceea un dinte fara „nerv”, adica extractia pulpei, este de preferat extractiei dintelui. Chiar daca un dinte poate fi inlocuit printr-un implant, iar mai multi dinti pot fi inlocuiti printr-o proteza, nimic nu se compara cu dintele biologic. Iar prin aceste proceduri endodontice tocmai asta se incearca: salvarea dintelui pentru cat mai mult timp posibil.

Contacteaza-ne astazi si vom stabili impreuna solutia cea mai avantajoasa pentru problemele tale!

Cele mai eficiente tratamente pentru tine!

 

Cum decurge tratamentul endodontic

Un tratament de canal realizat in cele mai bune conditii implica anestezie si control microscopic. Pacientul nu ar trebui sa simta niciun fel de durere odata instalat efectul anesteziei. In functie de complexitatea situatiei, poate dura in jur de 2 ore sau poate impune 2, chiar 3 sedinte la interval de cateva zile. Principalele etape includ:

• Se izoleaza dintele de restul cavitatii bucale, pentru a bloca patrunderea salivei sau posibila contaminare a dintelui in timpul tratamentului;
• Se identifica numarul de canale din radacinile dintelui (poate fi unul singur, in cazul dintilor, sau mai multe, in cazul molarilor);
• Se extrage pulpa de pe canale;
• Se lucreaza asupra canalului pentru a-i da o forma conica regulata;
• Se introduc apoi solutii speciale, pentru dezinfectarea si curatarea canalelor;
• Se obtureaza si se sigileaza canalele cu materiale biocompatibile;
• Se reface coroana (daca dintele a avut nevoie de un astfel de tratament, cel mai probabil coroana a fost deja distrusa in mare masura).

Desi pare complicat si posibil dureros, un tratament de canal se poate realiza astazi in cele mai sigure conditii. Medicul endodont poate solicita efectuarea unei radiografii, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra radacinilor si canalelor dintelui, dupa care va lucra sub efectul anesteziei.

Tratamentele care tin de endodontie nu trebuie sa fie dureroase, dar cu siguranta te vor scuti de foarte multa durere si suferinta pe viitor.

Daca ai simptomele unei afectiuni a nervului dentar, nu amana tratamentul!

Preturi

 TRATAMENTE

Consultatie endo 80 RON
Consultatie microscop 160 RON
Ablatie ac rupt pe canal 450 RON
Aplicare MTA 400 RON
Tratament + obturatie de canal
a monoradiculari 500 RON
b pluriradiculari 700 RON
a premolar 600 RON
Tratament endodontic (microscop)
a monoradiculari 600 RON
b pluriradiculari 800 RON
Tratament endodontic FQ
a monoradiculari 800 RON
b pluriradiculari 1150 RON