Pentru Urgente: +40735660655
Open/Close Menu cabinet stomatologic, cabinet stomatologic bucuresti, clinica stomatologica, clinica stomatologica bucuresti, dentist bun, implant dinti, albire dinti, albire dinti bucuresti, stomatologie bucuresti, stomatolog
Glosita

Glosita romboida este o afectiune a limbii, de natura inflamatorie, destul de greu de identificat de catre pacienti. Principalul sau efect este distrugerea papilelor filiforme din zona central-dorsala a limbii, leziune destul de greu de observat.

In zona afectata, de unde dispar papilele filiforme, limba poate capata fie un aspect neted, fie un aspect nodular sau papilomatos. Forma leziunii, cel mai adesea oval-romboidala, a fost folosita si in denumirea acestei afectiuni, de altfel destul de rare.

  • Studiile raporteaza o incidenta de maximum 1% in randul populatiei, cei mai predispusi fiind barbatii cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.
  • Cauza acestei afectiuni a limbii nu este inca pe deplin cunoscuta, dar se cerceteaza in prezent o eventuala legatura cu candida.
  • Pe langa faptul ca este greu de identificat vizual, glosita romboida este si asimptomatica – in rare cazuri s-a raportat o usoara senzatie de arsura in zona afectata sau xerostomie – senzatia de gura uscata.
  • Medicul specialist va trebui sa excluda, prin diagnostic diferential, lichenul plan, arsurile chimice, tuberculoza linguala, sifilisul, candidoza bucala sau alte traumatisme la nivelul limbii.
  • Tratamentul cel mai adesea este pe baza de antifungice aplicate fie local, fie sistemic.

 

Pentru a ajuta vindecarea si a preveni reaparitia glositei romboide, medicul stomatolog va recomanda o igiena orala mai buna, inlocuirea periutei de dinti mai des (la aproximativ 2 luni) si, in cazul in care pacientul foloseste proteze dentare sau alte dispozitive care stau in cavitatea bucala, si igiena acestora va trebui revizuita.

Desi pare o boala total inofensiva si destul de rara, aceasta afectiune a limbii poate sa devina, in cazuri rare, maligna. Daca suspectati o problema a limbii, indiferent de natura acesteia, este asadar foarte important sa va adresati medicului stomatolog.

Diagnosticarea este delicata si implica maximum de atentie din partea medicului. In cadrul Clinicii Go2Dent veti avea parte de acest tratament, dar si de cea mai mare atentie din partea profesionistilor nostri.

CategoryGhid
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

2014 © Copyright - ANPC CIF: RO16290490 | Reg. Com. J40/5086/2004 | Cont: RO50BREL0002000569170101

Telefon pentru URGENTE    0735 660 655