Pentru Urgente: +40735660655
Open/Close Menu cabinet stomatologic, cabinet stomatologic bucuresti, clinica stomatologica, clinica stomatologica bucuresti, dentist bun, implant dinti, albire dinti, albire dinti bucuresti, stomatologie bucuresti, stomatolog
Parodontita acuta

Parodontita apicala este o afectiune de natura inflamatorie. Aceasta afecteaza parodontiul apical si este rezultatul direct al unei inflamatii pulpare. In functie de tiparul evolutiv, se poate manifesta cronic sau acut.

Pentru a intelege insa mai bine aceasta afectiune, este necesar ca cunoastem cateva aspecte ale anatomiei orale:

• Dintii se fixeaza, prin radacina lor, in asa-numitul spatiu parodontal.
• Spatiul parodontal e format din gingie (parodontiu de invelis) si zona osoasa, de sustinere (parodontiu marginal).
• Parodontiul marginal se intinde pana foarte aproape de varful radacinii dintelui (apex) si contine diferite structuri de sustinere: cement, os si ligamente parodontale.

Parodontita apicala acuta

Recapituland, parodontita apicala acuta apare atunci cand se inflameaza pulpa dintelui si, prin proximitate, parodontiul marginal.

Ce trebuie sa stii despre parodontita apicala acuta

Afectiunea este favorizata de insasi anatomia cavitatii orale:
• In gura se dezvolta in mod natural un mediu destul de septic, ce poate alimenta constant parodontiul apical cu diferite organisme patogene.
• Faptul ca pulpa inflamata este blocata, in zona superioara, de peretii dintelui, forteaza extinderea catre zona inferioara, prin apex, catre spatiul parodontal.
• Iar osul alveolar, prin structura lui spongioasa, permite si mai mult evolutia parodontitei apicale.

Clasificare parodontita apicala acuta

In functie de simptomatologie, afectiunea se clasifica in:
Hiperemica – faza de debut, slab simptomatica, declansata de factori nemicrobieni (traumatici, chimici etc.) sau microbieni (flora aeroba);
Seroasa – forma de parodontita apicala acuta hiperemica netratata, in care durerea evolueaza progresiv sau pur si simplu rabufneste violent;
Purulenta – forma cea mai complexa si dureroasa a afectiunii.

Considerand toate aceste posibilitati, aplicarea unui tratament endodontic de specialitate este absolut necesara. Indiferent de etapa in care este depistata afectiunea, medicul curant va urmari, pe cat posibil, conservarea si salvarea dintelui afectat, pentru a mentine, in ultima instanta, sanatatea dentara.

Controalele medicale de specialitate pot fi un factor important in diagnosticarea timpurie a parodontitei apicale acute!

CategoryNoutati

2014 © Copyright - ANPC CIF: RO16290490 | Reg. Com. J40/5086/2004 | Cont: RO50BREL0002000569170101

Telefon pentru URGENTE    0735 660 655